Motivatiemoord
Een praktische oefening om in beweging te komen
Het is weer die tijd van het jaar. Ja, herfst, dat ook, maar ik heb het over toetsweek, schoolexamens, tentamentijd. De studeer-en stresspiek die een paar keer per jaar voorbijkomt. Als mentor van een examenklas en als ouder van drie kinderen in zo’n piek valt in elk gesprek over studievoortgang vroeg of laat het woord motivatie. Er wordt over gepraat als ware het pure magie; iets dat uit de lucht komt vallen en je optilt en tot ongekende prestaties brengt. Zo lang het ontbreekt…is het wachten op het wonder.
Ik hou mijn voeten graag op de grond. De meeste scholieren die ik spreek zijn vreselijk gemotiveerd, maar niet per se voor wat op school van ze gevraagd wordt. Het ontbreekt regelmatig aan intrinsieke motivatie: de vorm van motivatie waarbij ze plezier beleven aan het leren zelf en enthousiast zijn over de lesstof. Ze willen wel echt graag een diploma, maar als we bespreken wat daarvoor nodig is, verandert willen in moeten. En moeten en motivatie zijn geen vrienden. Vertellen hoe zinvol een goede voorbereiding is, is zinloos. Dat is al bekend, ze zijn het er ook mee eens, maar het blijft moeten. Mijn gesprekken over motivatie gaan dus eigenlijk over iets anders. Centraal staat de vraag: wat helpt jou om in beweging te komen en te blijven? Ik zeg er dan hardop achteraan: ook als je geen zin hebt en ook als het voelt als moeten.
Om bij het antwoord te komen moet je jezelf best goed kennen. Je moet weten onder welke omstandigheden en op welke manier jij het best kunt leren, en wat er in de weg kan zitten en je tegenhoudt. Zo gauw je dat weet, kun je gaan bedenken hoe je die omstandigheden zo goed mogelijk creëert en hoe je omgaat met datgene dat je belemmert. Je hebt dan altijd iets dat je kunt aanpakken om je situatie te verbeteren. En één van de belangrijkste factoren als het op het verhogen van motivatie aankomt, is een gevoel van autonomie en zelfsturing. Als je zelf invloed kunt uitoefenen op je situatie en als er iets te kiezen is, helpt dat om in beweging te komen.
Veel scholieren die moeite hebben langere tijd op een goede manier met hun schoolwerk bezig te zijn hebben niet het idee dat er iets te kiezen valt. Soms is de stof moeilijk of saai, dan weer is de uitleg of aanpak van docenten niet helpend of zijn er andere omstandigheden die het studeren onmogelijk maken: een drukke klas, het ontbreken van een rustige werkplek thuis of wat dan ook. Als de obstakels van binnen zitten lijkt een verbetering nog verder weg. Want hoe ga je de drang om te gamen te lijf, of de onzekerheid die opkomt als je dan eindelijk echt aan dat hoofdstuk begint? Hoe lastig ook, er zijn manieren te leren om met deze obstakels om te gaan. Je kunt leren dat je altijd een keuze hebt. Wat er ook gebeurt, en hoe je je ook voelt, je kunt kiezen hoe je ermee om wil gaan.
De oefening in de bijlage is klassikaal of met individuele leerlingen (of eigen kinderen) te gebruiken. Hij helpt bij een gesprek over wat een jongere als helpend en als belemmerend ervaart bij het leren, een voorwaarde om te komen tot een plan op maat: iets wat de jongere zelf kan doen om aan de slag te gaan of het werken vol te houden. De oefening past bij Acceptance and Commitment Training (ACT). ACT biedt concrete tips om te leren doen wat voor jou werkt en wat bij je waarden past (Commitment) zonder je te laten weerhouden door moeilijke dingen die je niet kunt veranderen (Acceptance). Of in ACT-termen: ACT stimuleert psychologische flexibiliteit.
Klik hier voor de oefening en hier voor de (docenten)handleiding.
Ben je nieuwsgierig naar meer oefeningen voor in de les of naar wat ACT nog meer te bieden heeft? Neem dan een kijkje op www.act2go.nl
Dit delen:

